Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini

Popis stanovništva BiH počeo je 1. listopada i trajat će do 15. listopada 2013.

Na 9. sjednici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke održanoj 2. listopada 2013, jedna od glavnih tema bila je Popis stanovništva BiH. Popis je počeo 1. listopada i trajat će do 15. listopada 2013.
Istankuto je da je ova tema od izuzetnog značaja za građane BiH kao i za one koji su podrijetlom iz BiH a borave u inozemstvu. Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje koje će biti temelj za budući položaj i status Bošnjaka i ostalih naroda u BiH.
Ovim putem članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke pozivaju sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive ili borave u Republici Hrvatskoj da sudjeluju u popisu i da definiraju nacionalnu strukturu Bosne i Hercegovine kakva je bila prije rata.
Naglašavamo  da je važno da se svi izjasne o svojoj nacionalnosti  i o svom jeziku. Tako bi se svaki Bošnjak i Bošnjakinja trebali izjasniti kao Bošnjak/Bošnjakinja i  da je njihov jezik Bosanski i biti svjesni da na ovaj način utječu na budućnost bošnjačkog naroda. Svima treba biti jasno da će na osnovu broja popisanih stanovnika biti birana buduća vlast u BiH i zato smo dužni odazvati se.

Na koji način se može izvršiti Popis u inozemstvu?

Dovoljno je javiti podatke.

Podaci u popisu su tajni, a po propisima u BiH popisivač ne može tražiti bilo kakav dokument kada popisuje osobe. Iz više nevladinih organizacija pozivaju sve one koji se žele popisati da dostave svojoj rodbini telefonski ili mailom ime, ime roditelja, prezime, zatim matični broj (JMB) ili datum rođenja te mjesto rođenja, mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja, podatke o zaposlenju, završenoj školi… Pozivamo i da se osobe ne popisuju online ispunjavajući obrasce jer na taj način ne ulaze u ukupan broj domicilnog stanovništva.

 Mensur Ferhatović, Predsjednik VBNM za Grad Rijeku